Cybertruck

Тесла Сайбъртрък вече е в продажба

След двегодишно чакане Tesla най-сетне представи своя електрически Cybertruck. Базовият модел струва 61 000 долара. Това е около 21 000 долара повече от обещанието на главния изпълнителен директор Елън Мъск, когато Cybertruck беше първоначално представен преди четири години. И най-евтиният модел няма да бъде достъпен до 2025 г.

Доставките на започнаха на сцената в Остин, Тексас, днес, като самият Мъск извърши церемонията. Страниците на Tesla казват, че два други варианта на Cybertruck, модел с 4х4 задвижване (приблизително за 80 000 долара) и „Cyberbeast“ премиум модел (приблизително за 100 000 долара), ще бъдат налични през следващата година.

Мъск заяви миналия месец, че Tesla наистина ще започне да произвежда пикапите през 2025 г., когато очаква да достигне производство от 250 000 годишно. Но всеки, който още не е направил резервация – както казва Tesla, повече от 1 милион души са го направили – може да трябва да чака по-дълго. Tesla днес повиши цената на резервация до 250 долара.

Сайбъртрък пробег

Още една важна статистика: 250 мили пробег за базовия модел на Cybertruck и 320 за премиум модела Cyberbeast.

В сравнение с конкурентите, като Rivian R1T (от 270 до 350 мили с едно зареждане) и Ford F-150 Lightning (между 230 и 320 мили), това не е впечатляващо, както някои се надяваха.

Cybertruck е мощен, въпреки това, както Мъск подчерта по време на събитието в Остин, където беше представен филм с премиум модела на пикапа, задминаващ Porsche 911, докато влачи друг Porsche 911.

Базовият модел, който разполага с един мотор и е със задно задвижване, достига от 0 до 100 км/ч. за 6,5 секунди. Средният модел с 4х4 задвижване, наличен следващата година, може да достигне 100 км в час за 4,1 секунди.

Премиум изборът, също очакван през 2024 г., ще може да достигне топ скорост от 130 мили (209 км/ч.) в час, да достигне от 0 до 100 км/ч. за 2,6 секунди и да влачи приблизително 5000 кг. – повече от Ford F-150 Lightning и приблизително на равнище с Rivian R1T.

През 2019 г. Tesla и Мъск станаха предмет на хиляди мемета, когато главният дизайнер на производителя на коли, Франц фон Холцхаузен, опита да докаже здравината на прозорците на Cybertruck, като хвърли метална топка в тях и стъклото се счупи. Днес Tesla беше по-благосклонна към пикапа си. Вон Холцхаузен атакува прозорците с бейзболна топка. Cybertruck оцеля.

Cybertruck е голямо събитие за Tesla. Това е първото ново превозно средство, което електрическият производител на автомобили е произвел за последните три години. В бизнес, изграден върху нововъведенията – традиционно автомобилните производители представят нови функции и модели почти всеки месец, това е дълго време за изчакване на нещо ново. Освен това, това е първият продукт на Tesla в популярния и високорентабилния сегмент на пикапите. Как ще се представи Cybertruck за производителя на автомобили ще помогне да се определи колко лесно светът, и по-специално Съединените щати, ще премине към електрически превозни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *