Париж олимпийски игри

МОК ще използва AI за филтриране на обидни публикации за спортисти на Олимпийските игри в Париж

Международният олимпийски комитет (МОК) ще използва изкуствен интелект (AI) за борба с обидни и дискриминационни публикации, насочени към атлети и официални лица по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Това решение е взето с цел да се защитят участниците и да се осигури положителна и безопасна среда за тях.

Олимпийските игри привличат огромно внимание от целия свят, като милиони хора следят събитията в социалните мрежи. За съжаление, това внимание често води до увеличаване на обидни и неподходящи коментари. Президентът на МОК, Томас Бах, подчертава, че настоящите конфликти, като тези в Украйна и между Хамас и Израел, са увеличили случаите на злоупотреба в социалните мрежи, насочени към атлети.

Как работи AI системата

Изкуственият интелект ще бъде използван за проактивно мониториране и премахване на обидни публикации в реално време. Системата ще сканира социалните мрежи за съдържание, което нарушава етичните стандарти на МОК. Това включва обиди, расистки и дискриминационни коментари, както и всякакви други форми на онлайн тормоз.

Защита на атлетите

По време на игрите в Париж ще бъдат защитени над 15,000 атлети и официални лица. МОК има за цел да създаде среда, в която спортистите могат да се фокусират върху своето представяне, без да се притесняват от негативни и обидни коментари. Осигуряването на психологическа подкрепа за атлетите също е важна част от тази инициатива.

МОК вече има опит с използването на AI технологии за подобни цели. По време на предишни спортни събития, като Олимпийските игри в Токио 2021, подобни системи са били използвани с успех. Според Бах, резултатите са показали значително намаляване на обидните коментари и подобряване на цялостната атмосфера около игрите.

Етични въпроси и предизвикателства

Въпреки положителните резултати, използването на AI за мониторинг на социалните мрежи повдига етични въпроси. Някои критици твърдят, че това може да доведе до цензура и нарушаване на свободата на изразяване. МОК обаче уверява, че системата е проектирана да идентифицира само явно обидни и дискриминационни публикации, без да засяга легитимната критика и мнения.

Тази инициатива е част от по-широките усилия на МОК да осигури етични и справедливи условия за всички, като същевременно защитава правото на свободно изразяване в рамките на допустимото.

Източник: Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *