A+ A A-

Реклама

Продажбите на телефони и пазара за тях

Продажбата на мобилни смартфони на някои може да се струва най-лесната работа, която има на света, но това в същност не е именно така. Свидетели сме на бума при мобилните апарати в последно време, но как точно може да подходи една фирма занимаваща се с този бизнес на пазара. Добрите връзки с вносители и дистрибутори е една от ключовите стъпки, но достатъчно ли е това? Със сигурност не е.

Трябва тя да има и нужната връзка с мобилните оператори, които предоставят всички услуги свързани с днешните устройства, за да има тя и допълнителни приходи. За да се осъществят връзки и партньорство с тях обаче трябва фирмата да отговаря на някои техни условия. Какви са те? Те са много и за да разберете повече за тях може да посетите сайтовете им, за да се осведомите в подробности за всички тях. Какви изгоди може да извлече компанията при предлагане на промоционалните оферти на някой от мобилните оператори.

На първо място това е процент от техните печалби. Те може да са ниски, но да не забравяме и изпускаме, че почти всеки от нас е клиент на някой от тях. Така в магазините или офисите на фирмата могат да се привлекат допълнителни клиенти, които се интересуват от офертите им, а така и ваши нови реални клиенти, които да са ви лоялни в бъдеще. Какви други продукти могат да се предлагат, които да са свързани с мобилни телефони? На първо място са аксесоарите за тях. Това са калъфи, хендсфрита, протектори за екраните, зарядни и още много други. Те всички имат широк ценови диапазон, но за всеки влак си има нужните клиенти. Те могат да бъдат допълнително перо към приходите на фирмата ако искаме тя да бъде устойчива на днешния несигурен пазар. Колкото повече продукти се предлагат в един магазин, толкова той е по-конкурентно способен. Бум бележат и аксесоарите за iPhone.

Това е разбираемо, след като Apple реализира толкова огромни продажби в цял свят. Техните смартфони със своите екстри станаха многожелани за хора от всяка възрастова граница. Благодарение на тях се отвори още един сегмент за магазините за мобилни апарати. Глупаво е да не се използват всички възможни вратички, които биха донесли допълнителни приходи в касата на фирмата. Около бизнеса с мобилни телефони се въртят още много такива, които всеки собственик може да ги обедини в своята практика на пазара. С някои от тях няма да се реализират огромни печалби, но други биха носили такива с години ако се подхожда правилно. Колко може да се изкарва от подобен магазин за телефони. В зависимост от неговото разположение и ситуирането му в голям или малък град продажбите му може да са огромни или незначителни.

Какво имаме предвид?

За някои собственици на фирми 10 000 лева е много сериозен приход, докато за други няма да стигнат само за заплати на персонала и другите разходи на фирмата. В такива случаи при отварянето на подобен търговски обект е добре да се пресметнат добре всички разходи, които той ще генерира и да се прецени дали той ще има нужните приходи, за да печели фирмата собственик. Естествено това е доста трудна задача, защото оценката на риска е доста относителна, особено ако не се прави от професионалисти в този бранш. Добре е в подобни случаи да потърсите и намерите фирми, които имат възможност да анализират пазара за определения регион и да ви дадат много ценни насоки. Услугите им в никакъв случай не са евтини, но са оправдани ако се вземе предвид вложението, което може да се направи нахалост. Рискуват само невежите, навярно сте чували фразата „Да става каквото ще …“, но това не е фраза на силните на деня. Те винаги правят дълбоки проучвания, преди да се впуснат в инвестиции, били и те както в случая става въпрос за мобилни телефони или аксесоари за тях.