A+ A A-

Реклама

Корозия по батериите - как и защо е образува

Корозията на батериите може да се намери 75% от времето под капака на автомобилите, в лодки и колички за голф. Корозията на батерията може да бъде истинска тежест, от която да се отървете, след като започне, ако не се обърне внимание бързо. Бездействието по отношение на проблема с корозията ще доведе до други проблеми по пътя. Корозията в крайна сметка пречи на връзката между батерията и кабелите, прикрепени към батерията. Често срещани проблеми, дължащи се на корозия, са влаченето на стартера на автомобила, проблемите с зареждането, свързани с вашата батерия, и липсата на способност за стартиране. В количките за голф не могат да зареждат равномерно всички батерии, кабелите се нагряват и се топят по време на зареждане и разбира се кратко време на работа поради състоянието на зареждане на батериите. Батерийните лодки привличат корозия поради високата влажност и понякога соли, които присъстват в тяхната среда.

Може да зададете въпроса какво е корозия? Батерията има сярна киселина вътре и произвежда водороден газ, което е основният фактор за корозията, която естествено се появява на кабелите на батерията. Това е така, защото когато автомобилът и акумулаторът ви работят, малки количества газ се отделят през капачката или капачките на отдушниците на батериите.

Газът естествено се комбинира с топлината, мръсотията и влажността във въздуха и някои други неща като мазнина, масло и охлаждаща течност , за да образува корозия на кабелите и клемите на батерията. След като корозията направи дом на батерията и връзките ви, нещата само ще се влошат с времето. Предотвратяването на корозия е лесно и лесно. Можете да закупите спрей за клеми за батерии в местния магазин за авточасти, който ще предотврати образуването на корозия. Просто напръскайте старателно стълбовете на батерията и терминалните връзки. Можете също да използвате бяла литиева грес за лагери на колелата и да нанесете старателно върху стълбовете на батерията и терминалните връзки. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ желе или вазелин, поради тяхната точка на топене. Когато корозията на батерията вече е налице, тя трябва да бъде напълно отстранена, преди да се приложи какъвто и да е инхибитор на корозията.

Първото нещо, което ще искате да направите, е да премахнете черната и червената връзка на батерията в този ред. Внимавайте кабелите да не докосват друга част на автомобила, особено ако са монтирани две батерии, червеният положителен ще остане горещ от другата батерия. След като освободите връзките си, вече сте готови да започнете да почиствате корозията. Телената четка работи най-добре за почистване на корозията на батерията. Смесването на една чаша вода с две супени лъжици сода бикарбонат е отлично почистващо средство. След като изчезне цялата корозия, а батерията и съединителите изсъхнат. След това трябва да покриете стълбовете на батерията с терминален спрей или литиева грес. Върнете терминалите си първо на червено положително, а след това на черно отрицателно. Затегнете кабелните си връзки и работата е завършена. Винаги помнете да носите предпазни очила и гумени ръкавици, когато работите с батерии.