A+ A A-

Реклама

Какво да знаем при избора на скейтборд и сноуборд

В началото скейтбордът е бил само един сърф, на който сложили 4 колелца. Колелцата не били направени от полиуретан и вдигали голям шум, а това карало хората да се оплакват на полицията. Така в продължение на 30 години карането на скейтборд било напълно забранено. През 60-те години на миналия век скейтбордът отново излиза на мода.

 

Днес скейтбордът е позволен за употреба и младежите правят всякакви трикове с него.

Сноубордът също е една дъска, но без колелца и се използва за пързаляне по снега. При избора на сноуборд, трябва да се съобразите с четири важни неща: колко сте напреднали, колко е широ сноуборда, колко е дълъг и какъв стил на каране предпочитате.

Предлагат се сноубордове за всички нива на напредналост. Трябва да изберете този, който ще ви е най-удобен при пързаляне.

Добре избраната ширина на сноуборда е тази, при която обувките излизат от двете страни на дъската, но съвсем малко. Ако обувките стърчат много навън, те ще се опират в снега и при завой можете да паднете заради загуба на баланс.

Добре е да знаете, че на пазара има и сноубордове, предназначени за жени. Те не се различват по цвета, а по това, че са напълно съобразени с дамската физика – различен център на тежестта и по-малки крака.

Също така има и детски модели, които не трябва да бъдат пренебрегвани.

Съществиват много модели дъски за различните стилове и терени на каране. Тук няма да се спираме конкретно на всеки. Това, което ще отбележим, е възможността да пробвате спорта първо с взет на заем сноуборд и да изкарате един курс, за да можете да усетите дъската, да разберете основните правила за безопасно пързаляне, да осъзнаете какъв е стила ви и една тогатва да изнвестирате в покупката на ваша лична дъска. Не бързайте с покупката, все пка не сте сигурни дали това е вашия спорт.