A+ A A-

Реклама

Етапи при измазване на стена

Всяка стена в дома ни преди това е била просто гола тухла или панелка. В ерата на гипсокартона, все пак измазването на стената си остава важна част от строителния процес.

Как с приготвя сместа за измазване? Вече сме се снабдили с материали и остава само да разбъркаме материалите, докато получим една хомогенна смес. Хубаво е да се остави да престои около 15 минути, за да се смесят добре всички добавки. След това разбъркваме сместа още веднъж, преди да започнем работа.

Как се нанася мазилката? Сместа се поставя върху мистрията и се нанася по стената с диагонално движение, като внимаваме да не падне. В свободната си ръка можем да държим шпатула, с която да доизглаждаме или да си помагаме за разпределението на сместа върху мистрията. Процесът е много забавен и доста механичен, а чрез начина по който нанасяте разтвора, имате възможност да подобрите творческите си умения.

Стигаме до шлифоването на стената.След нанасяне на първия слой и след като изсъхне– идва ред на махане на песъчинките. Това става чрез кръгови движения, с помощта по-фина шкурка или гъба трябва да бъдат премахнати и изгладени всички издатини по стената. След като този процес приключи, необходимо е да изсъхне повърхността на стената, преди да нанесем вторият слой.

Идва ред на нов слой мазилка. При вторият етап мазилката е приготвена като при първия, с единствената разлика, че сега е малко по-рядка. Тя служи за запълване на дупки и неравности, които остават след първия слой. След нанасянето на втората мазилка и нейното изсушаване, следва отново шлифоване, което да доведе до напълно плоска стена без издатини и вдлъбнатини.

 В случай, че не сте доволни и чувствате, че не е бил постигнат задоволителен външен вид на стената, то цялата процедура може да се повтори още един път, с още по-малко смес. След завършване стената се боядисва в желания цвят, но само когато стените са напълно сухи! Всеки производител на смес за мазане е указал върху опаковката необходимото време за съхнене, но най-добре е то да бъде от две до осем часа.