Logo

Престъпление ли е използването на металотърсач?

 

Тъй като в нашето законодателство има неяснота по въпроса за използването на металотърсач и това, кога се счита за престъпление, хората се страхуват открито да използват уреда. Интересното е, че липсата на точно законово виждане дали използването на уреда е хоби или престъпление се открива и в много други държави.

В САЩ, например, използването на металотърсач се третира по различен начин в различните щати. Все пак за тях може да се обощи следното: узползването на уреда не е престъпление, трябва да се иска разрешението на притежателя на земята, където ще бъде използван и съществува точно определен брой обществени места, на който може да се постави металотърсач.

Великобритания смята за хоби търсенето на всякакви ценности с металотърсач. Там, обаче, има закон, който задължава всеки, който намери ценност, в 14 дневен срок трябва да я предаде на специалист за изследване. Ако се окаже, че е културна ценност, собственикът трябва да предложи определена цена за нея на музеите. Намереното остава у човека, който го е открил, ако никой не прояви интерес към него.

В Германия пък се изисква специално разрешително за използването на металотърсач.

В Русия от 2013 г. насам само лицензираните археолози могат да използват металотърсач.

Според нашето законодателство всеки притежател на металотърсач е длъжен в срок от 14 дена след закупуването му, да го регистрира в Министерството на културата. Това е изискване само за тези, които ще го използват за търсене на срхеологически находки. Останалите, които ще използват уреда за хоби, не са задължени да се регистрират.

Има още редица законови разпоредби, които могат да се тълкуват двояко. Така на практика могат да бъдат осъдени хора, които действително използват металотърсачи като хоби, а не да търсят някакви археологически ценности. В същото време, тези, които има престъпни намерения, добре познават вратичките на закона и умело успяват да се измъкнат през тях в повечето случаи като напълно невинни.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.