A+ A A-

Китарните струни – общи сведения

При новите китари, обикновено струните не са много високо качество. Тези струни са по-малко трайни от тези при по-скъпите комплекти. За това си купите нов комплект струни.

Струните са два вида: метални и синтетични (силиконови). Тук избирайте по ваша собствена преценка, защото всеки вид е добър по свой начин. Ето и предимствата и недостатъците им.

 

И така предимствата на силиконовите струни (известни още като синтетични):

- За начинаещи, са полезни, тъй като те могат да се разтягат повече и така намалявате шанса да ги скъсате особено в сравнение с металните (обикновено се късат първата и втората струна)

- По-удобни са за захващане на различни прагчета, а също така имат много мелодичен звук при възпроизвеждане на по-хармонични песни.

- Точно отразяване и мелодичността на звука ги прави предпочитани от професионалните китаристи класици.

Недостатъците на тези струни са малко, но ги има:

- Трудно се регулират и бързо се разстройват (особено ако свирите по мощно)

Като цяло, тези струни са добри за изпълнение на сложни мелодични композиции или просто да съчинявате на тях сложни нежни мелодийки. Изискват определени умения при свиренето - на такива струни се свири с нокти.

Но не купувате найлонови струни, само защото те са добри само за една наистина добра китара, ако ги сложите на евтина китара, те изобщо няма да звучат добре.

 

Предимството на метални струни:

- Имат ясно изразен тембър и са идеални за буйно свирене (например при партита).

- По-малко време се отделя за настройването на такива струни и се разстройват много по-рядко от синтетичните.

- По-малко взискателни са по отношение на качеството на китарата (ако имате евтина китара, струните са по-подходящи и ще звучат по-добре от силиконовите).

Недостатъци:

- Често се късат при настройката на китарата, както и при свирене с перце (въпреки че това зависи и от качеството на струните).

 

- По-трудно се стягат акордите.