A+ A A-

Реклама

Хоби

 • Written by Angel Dimitrov
 • Category: Хоби
 • Hits: 23

Сребърни обеци – символика

Обеците като аксесоар е познат от незапомнени времена. Още в древността са се носели като
аксесоар, символ на престиж, класа, каста и др. Сребърните обеци присъстват в много култури,
редица доказателства свидетелстват за това.


Пиърсингът или простото пробиване на ухото с цел прикрепяне на обеци е сред най-дрефните
форми на така определената телесна модификация с цел разкрасяване. Странен е фактът, но в
миналото обеците са били считани предимно и основно за мъжки аксесоар. Старинни
стенописи изобразяват мъже носещи обеци като символ на престиж и авторитет.
Изключително интересен е и фактът, че Библиятя – Книгата на книгите споменава за обецата.
На обеците се е придавало различно значение. В древен Рим са били символ на робство и
затова са били носени от робите. Обратното, в Древна Гърция са били символ на богатство и
просперитет. Богатите византийци и римляни са носели златни и сребърни обеци с перли и
скъпоценни камъни, за да подчертаят социалния си статус.


Видно е, че обеците като накит крият в себе си дълбока символика.
Предимно с кръгла форма, те символизират безкрай, съвършенство, преданост и изобилие.
Символиката, съчетана и с лечебните свойства на среброто придават специфична мистика към
този бид сребърни бижута.


Изборът на подобно бижу следва да бъде изключително обмислен, за да отговаря максимално
на идентичността на неговия притежател и да го допълва и разкрива. Бижутата могат да
бълънсират и енергийно в случай, че са съчетани с различни скъпоценни и полускъпоценни
камъни.


В древен Египет, ушите са били пробивани, но освен децата, не са намерени доказателства за
хора носещи обеци, по-скоро златни дискове са били слагани в пробитите в ушите дупки.
Обеците са споменати дори в Библията – докато Моисей бил в планината Синай, израилтяни
изискали от Аарон да им предостави божество, а за тази цел той поискал от тях да му донесат
всички бижута на синовете и дъщерите им, включително и обеците.

 • Written by Angel Dimitrov
 • Category: Хоби
 • Hits: 108

Чантите за пролет-лято 2021

Големи и малки, в неутрални разцветки и ярки, дори неонови цветове – дамските чанти на Пролет 2021 привличат вниманието с разнообразни стилистични решения. За привърженичките на консервативния стил модните дизайнери предлагат класически всекидневни чанти, за обичащите да експериментират с външността и гардероба си – горещи модели, украсени с ресни, „гигантски“ клъчове и прочие необичайни вариации на обикновената чанта.

Дамска чанта в миниатюра

Нещо средно между малък вечерен клъч и портфейл, миниатюрната дамска чанта с размер на мобилен телефон внезапно се оказа сред най-актуалните аксесоари на сезон Пролет-лято 2021. Формата може да бъде най-разнообразна – от прости квадратни чантички с дълга дръжка през рамо на Rochas до аксесоари, напомнящи калъф за очила на Versace. В колекцията на Etro малките чантички с оригинална ъгловата форма недоловимо напомнят за книжки с дебела кожена корица. Но най-силно изпъква Карл Лагерфелд, допълнил новата колекция на Chanel с миничанти във вид на морски раковини.

Чанта с ресни

Една от най-неочакваните тенденции за Пролет 2021 са ресните в качеството на основна украса. Дизайнерите ги използват за всичко – от поли и рокли до пролетни полуботи. Естествено, че и чантите не правят изключение. Интересни модели с „многопластови“ ресни предлага Marc Jacob, а при Blumarine са доста ярки и жизнерадостни. Удобните, обемни чанти през рамо на американския дует DSquared2 с дълги ресни (в комбинация с дънкови поли и панталони) напомнят за каубойския стил. Чанти с ресни – големи и всекидневни, миниатюрни и вечерни, за всеки вкус може да се срещнат в колекциите на именити дизайнери като Ralph Lauren, Alberta Ferretti, Salvatore Ferragamo, Tory Burch.

Размер XXL

Чантата клъч – бивш аксесоар от вечерния тоалет, отдавна излезе на дневна светлина. Съвременните модели съществено увеличиха размерите си и в момента са достойна конкуренция на всекидневните чанти. А през сезон Пролет-Лято 2021 на мода са гигантските клъчове. Типичен пример е колекцията на Salvatore Ferragamo, където този аксесоар е снабден с миниатюрна дръжка тип гривна, за да се носи удобно. Големият клъч допълва деловия костюм на Jil Sander, а при Gianfranco Ferre си прави компания с всекидневно облекло. Впрочем с големи размери се отличават не само клъчовете, но и по-традиционните модели – по всичко личи, че тази пролет ни очаква завръщане на огромните чанти, които бяха на мода през 2007-2008 г. с тази разлика, че не се носят през рамо, а в ръка. Такива модели доминират в колекциите на Mulberry, Sonia Rykiel, Tommy Hilfiger, Just Cavalli, Burberry и DKNY.

Дали ще изберете чанта колкото шепата ви или обемна торба с ресни – тази пролет не се колебайте да бъдете различни и както винаги стилни!

 • Written by Angel Dimitrov
 • Category: Хоби
 • Hits: 169

Как да изберем презентационна техника?

Основната задача на всяко едно бизнес или друго представяне е качествено и лесно да предаде необходимата информация на голям брой слушатели. Но за да организирате успешни делови срещи, пресконференции и презентации се нуждаете от подходящата презентационна техника. Такова оборудване помага за лесно и ефективно илюстриране на вашите идеи, затова нека да разгледаме по-подробно характеристиките, на които трябва да отговаря.


Модерната подходящата презентационна техника може да бъде разделена на два основни типа:


Презентационна техника за стационарна употреба


Става дума за такова оборудване, което инсталирано за постоянна употреба в специални помещения или зали - например, отделни конферентни, конгресни, учебни зали и други.

Мобилна презентационна техника


Тя се използва за еднократни презентации, посещения на конференции, сезонни събития. Обикновено се инсталира в хотели, наети конферентни зали, където няма възможност за постоянно използване на презентационно оборудване.


Що се отнася до самия вид устройства, то най-популярни са така наречените мултимедийни проектори. С тях можете да проведете професионална презентация с демонстрация на реклами, текстове, графики и таблици. Те са универсални и биха могли да се свържат към лаптоп, DVD плейър, видеокамера, телевизионен тунер или сателитна телевизия.


Когато избирате проектор, обърнете внимание на най-важните неща - оптималната разделителна способност, размер и ниво на осветеност на стаята, за да определите яркостта на проектора, както и мястото на използване.
Стандартните резолюции за образователни цели и презентации са SVGA, XGA и WXGA. В образователните институции за възпроизвеждане на големи текстове, проста графика и презентации е достатъчно да се използват мултимедийни проектори с SVGA резолюция (800x600), а при показване на текстове с малък шрифт, специализирани чертежи и таблици е необходим XGA проектор (1024x768). За работа с модерни лаптопи по-често се избират широкоекранни WXGA (1280x800) устройства, които прожектират изображение с съотношение на страните 16:10.


По категории, включително цена, проекторите са разделени на няколко вида:

 • Бюджетни, които се използват в организации с ограничен бюджет като училища, учебни центрове, институти и малки офиси.
 • Компактни, които са много удобни при командировки, защото са малък размер, минимално тегло и лесно се побират в багажа. Въпреки компактните си размери, разделителната способност и яркостта на тези модели са същите като на големите проектори.


Офис проектори, които се използват в офиса за семинари и конференции. Проекторите от този тип са впечатляващо функционални и универсални.

 • Written by Angel Dimitrov
 • Category: Хоби
 • Hits: 165

Корозия по батериите - как и защо е образува

Корозията на батериите може да се намери 75% от времето под капака на автомобилите, в лодки и колички за голф. Корозията на батерията може да бъде истинска тежест, от която да се отървете, след като започне, ако не се обърне внимание бързо. Бездействието по отношение на проблема с корозията ще доведе до други проблеми по пътя. Корозията в крайна сметка пречи на връзката между батерията и кабелите, прикрепени към батерията. Често срещани проблеми, дължащи се на корозия, са влаченето на стартера на автомобила, проблемите с зареждането, свързани с вашата батерия, и липсата на способност за стартиране. В количките за голф не могат да зареждат равномерно всички батерии, кабелите се нагряват и се топят по време на зареждане и разбира се кратко време на работа поради състоянието на зареждане на батериите. Батерийните лодки привличат корозия поради високата влажност и понякога соли, които присъстват в тяхната среда.

Може да зададете въпроса какво е корозия? Батерията има сярна киселина вътре и произвежда водороден газ, което е основният фактор за корозията, която естествено се появява на кабелите на батерията. Това е така, защото когато автомобилът и акумулаторът ви работят, малки количества газ се отделят през капачката или капачките на отдушниците на батериите.

Газът естествено се комбинира с топлината, мръсотията и влажността във въздуха и някои други неща като мазнина, масло и охлаждаща течност , за да образува корозия на кабелите и клемите на батерията. След като корозията направи дом на батерията и връзките ви, нещата само ще се влошат с времето. Предотвратяването на корозия е лесно и лесно. Можете да закупите спрей за клеми за батерии в местния магазин за авточасти, който ще предотврати образуването на корозия. Просто напръскайте старателно стълбовете на батерията и терминалните връзки. Можете също да използвате бяла литиева грес за лагери на колелата и да нанесете старателно върху стълбовете на батерията и терминалните връзки. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ желе или вазелин, поради тяхната точка на топене. Когато корозията на батерията вече е налице, тя трябва да бъде напълно отстранена, преди да се приложи какъвто и да е инхибитор на корозията.

Първото нещо, което ще искате да направите, е да премахнете черната и червената връзка на батерията в този ред. Внимавайте кабелите да не докосват друга част на автомобила, особено ако са монтирани две батерии, червеният положителен ще остане горещ от другата батерия. След като освободите връзките си, вече сте готови да започнете да почиствате корозията. Телената четка работи най-добре за почистване на корозията на батерията. Смесването на една чаша вода с две супени лъжици сода бикарбонат е отлично почистващо средство. След като изчезне цялата корозия, а батерията и съединителите изсъхнат. След това трябва да покриете стълбовете на батерията с терминален спрей или литиева грес. Върнете терминалите си първо на червено положително, а след това на черно отрицателно. Затегнете кабелните си връзки и работата е завършена. Винаги помнете да носите предпазни очила и гумени ръкавици, когато работите с батерии.

 • Written by Angel Dimitrov
 • Category: Хоби
 • Hits: 175

Какво е добре да знаете при избора на смартфон

Когато избирате между разнообразието от модели смартфони, е важно да обърнете внимание на следните характеристики:

• Класа на устройството

• Настройки за разделителна способност и дисплей

• Операционна система

• Клас батерии и капацитет

• Параметри на изпълнение

• Дизайн • производител

• Защитни параметри

Всички тези компоненти ясно демонстрират надеждността на смартфона. При правилна оценка на тези параметри със сигурност всеки един потребител ще може да избере подходящия смартфон. По отношение на цената и функционалността съвременните смартфони са разделени на няколко категории. Ето кои са те: Практични смартфони Става дума за устройства с ниска производителност. Най-вече тази ниша е заета от производители, които отскоро са на пазара. Въпреки ниската цена, такива смартфони могат да бъдат доста снадеждни. Липсата на допълнителни функции и високи експлоатационни характеристики ги превръщат в енергийно ефективни версии, подходящи за всеки джоб.

Основните производители на такива смартфони са Huawei, Prestigio и други. Оригинални смартфони Към тази категория принадлежат устройства, които се открояват със своята елегантна визия. Изборът на такива модели се основава главно на външния им вид и модата. Ако търсите отговор на въпроса „как да изберем оригинален смартфон“, струва си да разгледате точно тази категория модели.

Главните производители са LG, Huawei, Motorola, NTS, Sony, Lenovo и други. Революционни модели смартфони Почти всеки производител предлага поне няколко водещи модела. Това са джаджи, в които всичко е насочено към показване на какво са способни разработчиците на фона на конкурентите – става дума за дизайн, производителност и набор от функции. Това са нови, често революционни устройства, които, естествено, се отличават с доста висока цена.

Работни смартфони Те са предназначени преди всичко за работа. Затова и подобни модели са проектирани с акцент върху възможността за изпълнение на много задачи и с внимание към дългосрочната производителност. Такива устройства могат да се похвалят с надеждна батерия и са доста функционални. Спрямо горните характеристики, които изброихме, всеки потребител може сам за себе си да определи кой смартфон би бил най-добрият вариант за него.