A+ A A-

Реклама

Спокойният сън и матраци от мемори пяна

За да може човек добре да се наспи през нощта и да не се чувства зле на някой от многобройните матраци, както и да има енергия за делата през целия ден, той не бива да се буди през нощта. Едва тогава можем да говорим за пълноценен сън. Ако обаче ви се случва да се будите през нощта, сънят ви се накъсва и в резултат на това на следващия ден се чувствате изморен. Ето защо тук идва нуждата от един удобен матрак, сред многото матраци, които се предлагат на пазара за спални принадлежности и аксесоари. И преди всичко трябва да запомните, че удобен матрак не означава, че щом матрака на ваша приятелка, който скоро си е закупила, ще е удобен и за вас. Матракът се избира лично и индивидуално, това какво ще ви е удобно на вас си е строго индивидуално, ето защо не бива да правите компромиси при избора му.

Някои хора харесват по-меки матраци, а други обратно – по-твърди. Ако на вас ви е удобен, значи всичко е тип-топ. Но все пак има едно общо правило в случая, и то е повърхността на матрака да бъде еластична. Това е и единственото нещо, което пружинните матраци не могат да постигнат. Даже и самият матрак да е много мек, повърхността си остава твърда. И става така, че когато легнете на подобен матрак, когато точките на контакт са преди всичко главата, рамената, ханша и краката, цялото тегло се концентрира в тези точки и се получава не особено комфортно усещане.
Когато се получи голям натиск в една-единствена точка, то има задържане на кръвообращението именно в тази зона, и се стига до едно добре познато на всички ни “отмаляване” в тази точка. Вследствие на това сънят бива нарушен, човек се буди по няколко пъти на нощ, за да смени позата си на сън и така на сутринта се чувства изморен и недоспал.

Голямо предимство в тази област имат матраците от мемори пяна (memory foam), която нашумя толкова през последните години, заради качествата си. Изработените от този материал матраци, помагат тежестта на тялото да бъде разпределена равномерно по време на сън.

При тях не съществува концентриран натиск в една точка, следователно не се получава нарушаване на кръвообращението и съня е дълбок и пълноценен.

И още едно голямо предимство на матраците от мемори пяна, е че при спане на двама души на един матрак /спалня/, ако единия започне да се обръща и върти, има неспокоен сън по принцип, другия няма да усети нищо и ще може да си почине пълноценно. Това е така, заради аморфната структура, която притежава мемори пяната.